Der er jo ikke noget nyt i det, men alligevel flyder medierne over med artikler om hvor meget de enkelte kommuner skal spare på deres budgetter, hvordan de forsøger at kradse flere penge ind fra blandt andet husejere og hvordan de mange besparelser rammer forskellige ”uskyldige” grupper i kommunen.
Ikke nødvendigvis inkompetence
Mange borgere vil måske mene at det skyldes inkompetence fra kommunernes side. I nogle tilfælde bliver der selvfølgelig begået fejl og også ganske grove fejl. Det er dog ikke reglen. Langt de fleste medarbejdere på kommunerne forsøger at udføre et godt stykke arbejde.
Når man arbejder med så stor en ”enhed”, så er det på ingen måde nemt at få det hele til at hænge sammen. Ingen kan bevare det fulde overblik og med udskiftninger hos personalet, nye retningslinjer fra politikerne og en masse andet bureaukrati, så bliver tingene aldrig perfekte. I bund og grund er det ikke meget anderledes end når man kigger ind bag murene hos nogle af de store danske virksomheder som TDC, Novo, Danske Bank og flere af de andre. Alle steder sker der fejl og bliver gjort nogle ting som ikke var hensigtsmæssige.
Det offentlige
I modsætning til mange private virksomheder, så har alle næsten en holdning om det offentlige. Vi mener alle at det er vores penge der bliver ”spildt” og at det derfor giver os ret til at have en holdning. Specielt når det der bliver besluttet og de steder der bliver skåret er på områder som direkte eller indirekte påvirker os.
Har vi eksempelvis et familiemedlem som pludselig skal betale for en robotstøvsuger fordi hjemmeplejen ikke længere må bruge tid på at gøre rent, så mener vi at det er helt forkert. Vi råber op og mener at der er truffet forkerte beslutninger. Vi vil gerne have at kommunerne sparer så vi ikke skal betale så mange penge i skat og afgifter, men pengene må kun tages fra ”de andre”.
Hvis du mener at det er forkert, så prøv at nævne eksemplet omkring robotstøvsugerne til de ældre når du næste gang er til en middag med flere mennesker. Der skal nok være en masse der synes noget forskelligt.
Er beslutningen omkring robotterne så dårlig?
Nu er det ikke fordi vi skal træde vande i eksemplet omkring robotstøvsugerne til de ældre, men hvis man prøver at træde et par skridt tilbage og kigge på det med åbne øjne, så er det måske slet ikke så dum en ide?
En forudsætning er naturligvis, at man finder en model som kan gøre ordentligt rent. Der er udført flere tests af robotstøvsugere for at finde den bedste og som tiden går og flere og flere køber dem, så bliver de også bedre og bedre.
Kan de gøre ordentligt rent, så er næste udfordring naturligvis prisen. Kommunerne gør det for at spare på tiden hjemmeplejen bruger og dermed på de lønninger de skal udbetale. Nogle ældre (men langt fra alle) har ikke råd til at købe sådan en maskine og der kunne det måske være på sin plads at kommunerne enten købte dem eller i det mindste gav et tilskud til dem.
Kommunerne ville helt sikkert kunne forhandle nogle rigtig gode priser hvis de kommer og forklarer producenten at de skal bruge X tusind maskiner af en bestemt model. Ofte vil alle dyre mellemled kunne springes over.
Et krav bør dog være, at har kommunen betalt, så er det også kommunens ejendom og den kan overdrages til en anden hvis den ældre person måtte gå bort inden maskinen skal skiftes ud.
Hvis du læse mere omkring sagen, så er her et par kilder:
http://politiken.dk/indland/ECE1892656/kommune-dropper-tvangsrobotisering-hos-de-aeldre/
http://www.information.dk/telegram/295653
http://jyllands-posten.dk/indland/ECE4593540/millioner-at-spare-pa-robotstoevsugere/